Salone Del Gusto 2010
Food+Design på Center for Food Science, Design & Experience på Aalborg Universitet var for nylig ikke blot deltager på Salone del Gusto, Slowfood-organisationens kolossale messe for verdens bedste lokalt producerede fødevarer, afholdt i Torino. Det lille center på Aalborg Universitet havde æren at PhD studerende Tenna Doktor Olsen var delegeret ved Terra Madre-konferencen. Terra Madre afholdes som en separat del af Salone del Gusto og indeholder præsentationer af lokale madinitiativer fra hele verden og kom desuden omkring aspekter som bæredygtighed, fødevarepolitik, lovgivning og madsociologi. Food+Design var det eneste universitet med et præsentation af et projekt på Terra Madre. Food+Design præsenterede “Bæredygtig Emballage og Markedsføring for Kvalitetsprodukter” med udgangspunkt i en sommerskole, som blev afholdt i august på Food+Design ved Center for Food Science, Design & Experience. Her blev der udviklet nye former og designs til pasta baseret på nordjyske melprodukter og ikke mindst skabt banebrydende emballageløsninger til nordjyske take away-retter. Processen og resultaterne af sommerskolen blev præsenteret af et panel som bestod af Anna Marie Fisker, Professor, Hafdís Sunna Hermannsdóttir, Videnskabelig Assistent, Niels Clausen-Stuck, Designer og Stina Holm Jensen, Arkitektur studerende og deltager i Sommerskolen.

Det begejstrede publikum fik indsigt i det tværfaglige samarbejde mellem nordjysk erhvervsliv, unikke kokke, designere, arkitekter og ingeniører. Det tværfaglige samarbejde var med til at give projektet realistiske rammer, samt dynamik som førte til innovative resultater.

Succesfuld præsentation
Præsentationen var en stor succes, salen var fyldt op med 300 gæster, som viste stor interesse for Sommerskolen og var ivrige i at få flere oplysninger om fremgangsmåden og emballageforslagene. De var blandt andet interesserede i at vide hvordan projektet havde relateret til det økonomiske aspekt med hensyn til størrelsen af producenterne og om resultaterne havde været afprøvet og succesen målt. Disse aspekter er interessant feedback hos Food+Design og vil være projektet Nordjyske Fisk med Oplevelses næste skridt.


Virkelig mange besøgende
Terra Madre og Salone del Gusto blev afholdt i Torino, Italien 21. – 25. Oktober. Ved afslutningen blev det totale antal besøgende opgjort til mere end 200.000, mens antallet af delegerede fra 160 lande endte på godt 5000. De to events er således nogle af verdens største fødevareevents, hvor græsrødderne dominerer og fokus IKKE er på de store industrielle fødevareproducenter.Messens femtedags såkaldte Earth Workshop samlede producenter, kokke, akademikere og unge fra hele verden som har fælles ønske om bæredygtig lokal fødevareproduktion i harmoni med omgivelserne og med respekt for den viden som er overført fra generation til generation.

Nordjylland var med
Den samlede nordjyske repræsentation ved Salone del Gusto var ganske stor, idet den nordjyske fødevareklynge, SpisNord, under Regionen, var på studietur, for blandt andet at få indsigt i hvordan de italienske regioner i praksis udvikler deres fødevaresektor og hvorledes produktudvikling finder sted. Den boblende nordjyske fødevaresektor er med sine talrige små og mellemstore virksomheder et satsningsområde for Region Nordjylland, men de italienske regioner er på dette område langt foran. Region Nordjyllands og SpisNords tilstedeværelse på Salone del Gusto, den eneste officielle danske regionstilstedeværelse, vidner om stor dedikering til fødevaresatsningen i regionen.

Billeder Fra Salone Del Gusto 2010

På Salone del Gusto deltog Center for Food Science, Design & Experience i flere events som specialister fra hele verden stod i spidsen for – det var dinner-dates på udsøgte restauranter hvor gæste kokke gengav forskellige regioners specifikke råvarer og smagssammensætninger, det var smagsworkshops hvor der var muligt at smage mange forskellige produkter med vejledning fra producenterne selv, samt Teatro del Gusto – madteater sessions hvor der var muligt at følge med i madlavningsprocessen hos berømte chefs, og smage og diskutere resultaterne. De forskellige events gav indblik i fødevarer og madkulturer fra hele verden og gav stor inspiration til nye opgaver og muligheder hos Food+Design.

Det er ikke muligt at kommentere dette indlæg.