Fødevarer er et af Region Nordjyllands erhvervsstrategiske indsatsområder. Samtidig er sygehusvæsnet den største enkeltsektor i regionens samlede økonomi.
En undersøgelse i Danmark viser, at man kan spare ca. 1 milliard kr. pr. år på danske sygehuse ved en målrettet indsats mod forkert ernæring.
Samtidig er udviklingspotentialet i at lade sygehusenes råvareindkøb være regionale kolossalt. Hvorfor skal den lokale fødevareproducent ikke være med i sygehusets måltid? Desuden er der brug for innovative løsninger til køkkenteknologi og måden som sygehuset arkitektonisk er opbygget – ikke mindst med henblik på fremtidens supersygehuse.
Dagens program indeholder oplæg fra følgende:9.00 Introduktion til dagens program ved René Langdahl Jørgensen og velkomst ved lektor og projektleder Anna Marie Fisker 9.05 Velkomst ved Regionsformand Ulla Astman 9.15 … om danske sygehuspatienters ernæringstilstand 9.45 … om “Hospital Foodscape Design – kan spisemiljøets arkitektur påvirke patienternes helbredelse?” 10.15 Pause 10.30 Sundhed er dit ansvar, sygehusenes udfordringer og muligheder for måltidet i fremtiden 11.00 … om smartness, sanselighed og oplevelse i sygehusmaden 11.30 … om lokal mad i sygehusene 12.00 Pause og frokost 12.45 … om projekt MOREs resultater på Aalborg Sygehus 13.15 …om bevisførelse for madens effekter 13.45 … om at begå vanebrud og indlægge dramaturgiske elementer i sygehusmåltidet 14.15 Workshop omkring fire hovedspørgsmål:
- Er det muligt at gennemføre en “handel regionalt-strategi” for sygehusvæsnets måltid, så vareindkøb i langt højere grad indkøbes lokalt til gavn for det lokale erhvervsliv og måltidsoplevelsen på sygehuset? - Hvordan indretter vi proces og køkken så råvarens kvalitet bevares helt ud til patienten? - Hvordan giver vi patienten lyst og mulighed for at spise mere? - Hvordan kan vi målrette og bruge maden mere målrettet som del af behandlingen? 15.30 Workshopresultater fremlægges og diskuteres 16.00 Afslutning og fremstilling af erklæring fra dagen til presse og beslutningstagere
|
ArrangørerFood+, Center for Food Science, Design & Experience, Aalborg Universitet og Center for Ernæring og Tarmsygdomme, Aalborg Sygehus samt Regional Udvikling og Praksissektoren i Region Nordjylland. Tid og stedOnsdag den 18. august kl. 9.00-16.00 Utzon Center, Det Obelske Auditorium, Slotspladsen 4 (Parkering: Aalborg City) Tilmelding:Kontakt: Projektkoodinator rljo@create.aau.dk eller tlf. +45 21 38 28 39 senest onsdag den 11. august. Det er gratis at deltage i videns- og idédagen – der serveres frokost på Utzon Center |